Istoria origami-ului - un scurt istoric al artei de impaturire a hartiei

Nu se stie o data certa de cand Origami-ul a fost inventat dar cu siguranta trebuie sa fie legat de perioada in care s-a inventat hartia si anume la inceputului secolului 2 dupa Hristos.
Totusi, tehnica de Origami a fost introdusa in arta japoneza incepand cu secolul al VI-lea de catre calugarii budisti. Indiferent de originea sa reala, Japonia este considerata ca tara care a facut din origami arta si a dezvoltat cel mai mult aceasta tehnica frumoasa.

Origami-ul a fost folosit ca element de arta in casele japoneze si era considerat un obiect scump, de lux.
Cel mai mult. origami-ul a fost folosit in arhitectura.
O parte dintre modelele de origami au fost introduse in tot felul de ceremonii religioase inchinate zeilor vremii.
Modelele asociate cu ceremoniile shintoiste au ramas neschimbate in istorie si sunt folosite si astazi.
Traditia japoneza de origami s-a transmis din generatie in generatie, ramanand o parte din modelele folosite de ei, in special cele mai simple pana in ziua de astazi.
Transmiterea facandu-se pe cale orala, neexistand documente din acea perioada cu tehnici de realizare a Origami, foarte multe din modelele complexe ale vremii s-au pierdut.

Primele documente scrise in care erau prezentate instructiuni de realizare a ORigami au aparut abia in 1797in publicatia Senbazuru Orikata.
Ceva mai tarziu in 1845 o enciclopedie a culturii japoneze a inclus o colectie vasta de figurin traditionale japoneze reprezentate prin ceea ce numim noi astazi ca fiind Origami.
Numele de Origami a fost inventat abia in 1880 provenind din cuvintele ORU care inseamna de mai multe ori si Kami care inseamna hartie (Hartie de mai multe ori, hartie inpaturita de mai multe ori).

Anterior, arta fusese denumita orikata ("forme pliate").

O alta regiune in care aceasta tehnica de pliere a fost folosita a fost Spania.Arabii l-au adus in Spania in secolul 12 dupa ce il descoperisera anterior in secolul 8.Arabii erau adeptii unor modele geometrice.

După ce arabii au parasit teritoriul Spaniei, spaniolii au mers dincole de modele geometrice si au dezvoltat papiroflexia, o arta care este populara si astazi in Argentina si Spania,

Origami modern se datoreaza in mare parte eforturilor depus de Akira Yoshizata, maestrul in origami care a publicat carti numeroase cu modele plecand de la modelele cunoscute traditional. A publicat cartile la inceputul anilor '50 in secolul trecut.

El, impreună cu americanul Sam Randlett, a dezvoltat, de asemenea, un set standard de simboluri de diagrame origami, set care este folosit si astazi.
Astazi poti gasi origamisti in intreaga lume si arta se perfectioneaza si evolueaza din ce in ce mai mult. Tehnici noi si imbunatatite apar mereu, arta plierii inflorind.
Cateva figuri usoare de Origami:



Mai jos va las cu cateva modele de origami foarte tari: